Komandanti i KFOR-it: Nëse përkeqësohet situata në veri, kemi mbështetjen e të gjithë NATO-s dhe 27 shteteve anëtare

epa09233271 Soldiers of the Kosovo Security Force (KSF) line up following the 'Defender Europe 21' military exercise in the village of Deve, Kosovo, 28 May 2021. Kosovo Security Force joined for the first time the military exercise 'Defender Europe 21' which involves 26 nations, including the US and around 28,000 multinational forces all focused on building operational readiness and interoperability between NATO allies and partners. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Komandanti i trupave të KFOR-it, Angelo Michele Ristuccia, ka deklaruar se ngjarjet e fundit në veri të Mitrovicës janë brengosëse sidomos tani në prag të zgjedhjeve.

Ai në RTK ka thënë se e gjithë puna që është bërë ndër vite në veri, rrezikon të humbet, derisa është shprehur këmbëngulës se nuk do të tolerojnë dhunën në veri të vendit.

“Detyra jonë e parë është sigurimi i lëvizjes së lirë në Kosovë. Jemi të pajisur për t’u ballafaquar me një situatë të tillë. Por, ne veprojmë në pajtim me situatën në mënyrën më të mirë të mundshme, duke reaguar ndaj cilësdo situatë që e kemi përpara. Nuk e tolerojmë dhunën dhe pikë. Dhunën nuk mund ta tolerojmë dhe nuk do ta tolerojmë”, ka theksuar Ristuccia.

Komandanti i KFOR-it ka theksuar se kjo forcë ushtarake është e ndërtuar, e trajnuar dhe e pajisur me forca të mjaftueshme njerëzore për të kryer secilin lloj detyrimi brenda mandatit të tij.

“Sigurisht nëse situata përkeqësohet mund të llogarisim në mbështetjen e të gjithë NATO-s dhe 27 shteteve anëtare. Që nga viti 1999 KFOR-i ka pasur mbi 50 mijë forca njerëzore, ndërsa tani me progres të situatës numri i ushtarëve është ulur për aq sa siguria është përmirësuar. Besoj se kemi forca dhe pajisje të mjaftueshme për t’u ballafaquar me çdo situatë. NATO-ja ka ngritur prezencën tonë në terren dhe jemi të gatshëm për t’u ballafaquar me çdo situatë nëse ka nevojë edhe me forca shtesë, por për momentin nuk mendojmë se ekzistojnë kushtet e tilla”, ka shtuar Ristuccia.

Loading video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here