Gjykata Speciale, pretendimet për dëshmi të rrejshme ndaj Thaçit dhe Veselit

Një person i Shërbimit Sekret Serb ka bashkëpunuar me Prokurorinë e Specializuar dhe ka ofruar dëshmi të rrejshme kundër Hashim Thaçit e Kadri Veselit. Këto janë pretendimet e avokatit të Kadri Veselit, Ben Emmerson, i cili këto pretendime i ka dorëzuar në Gjykatën Speciale.

E tërë kjo lidhet me dosjet që  dorëzoheshin në zyrat e Organizatës së Veteranëve të Luftës para dy vjetësh.

Në parashtrimin e dorëzuar në këtë Gjykatë nga Emmerson, thuhet se në tetor 2022, një dëshmitar doli për të pretenduar se Veseli dhe Thaçi ishin përgjegjës për dokumentet e zbuluara që ishin në qendër të Gucatit.

Sipas këtij parashtrimi thuhet se këtë vit, dëshmitari i tërhoqi pretendimet e tij dhe pretendoi se jo vetëm që ai kishte gënjyer, por se ishte vënë në gënjeshtër nga një informator i cili ka qenë në kontakt të rregullt me Prokurorin e Specializuar. Më tej thuhej se të dy individët duket se kanë lidhje me inteligjencën serbe, raporton RTK.

Këtë, avokati i akredituar në Dhomat e Specializuara, Artan Qerkini e ka quajtur si skandal të radhës të Prokurorisë së Specializuar në Hagë.

Ai ka thënë se Prokuroria si organ shtetëror nuk duhet të mbështetët në provat e inteligjencës, sepse provat që vijnë nga Serbia dihet se nuk mund të jenë të mira për të pandehurit.

” Marrë parasysh edhe skandalet e tjera edhe këtë skandal të fundit vërtetë kredibiliteti i prokurorisë nuk është në nivelin që duhet të jetë sepse prokuroria e ka për obligimi zbardhjen e rasteve e jo vetëm të merrë prova madje të falsifikuara”, thotë Qerkini.

Taulant Hodaj po ashtu avokat i akredituar në Dhomat e Specializuara ka thënë se Kosova mund të reagojë në këso lloj rastesh kur është në pyetje prekja e interesit vital të Kosovës.

” Në kuadër të rregullave dhe procedurave lejohet që autoritete e Kosovës të bëjnë parashtrime të caktuara … dhe mund të veprojë kur preket interesi vital i Kosovës. janë institucionet e autorizuara që mund të bëjnë këtë dhe jo çdo deputet e kështu me radhë. Besoj që Kosova duhet ta ketë një ekip të fuqishëm i cili duhet t’i mbikëqyrë këto dhe të bëjë parashtrimi konform rregullave dhe procedurës në çdo rast kur shihet që veprime konkrete përmes një dëshmie mund të preket interesi vital i Kosovës”, thotë Hodaj.

Që nga nëntori i vitit 2020, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi e Rexhep Selimi gjenden në paraburgim në Hagë, nën pretendimet e Gjykatës Speciale për akuzat për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here