Home Lajem Austria bllokon pranimin në Shengen të Rumanisë dhe Bullgarisë, ndërsa Kroacia merr...

Austria bllokon pranimin në Shengen të Rumanisë dhe Bullgarisë, ndërsa Kroacia merr dritën jeshile

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Holanda mbështeti ofertën e Rumanisë por kundërshtoi atë të Bullgarisë.

Kroacia, megjithatë, mori mbështetje unanime dhe do t’i bashkohet Zonës Shengen që nga janari 2023.

Votimet u zhvilluan në Bruksel pasditen e së enjtes gjatë një takimi të ministrave të Brendshëm.

Rumania dhe Bullgaria “po përmbushin të gjitha kërkesat. Ata kanë pritur për një kohë të gjatë. Qytetarët e Bullgarisë dhe Rumanisë meritojnë të jenë plotësisht pjesë e zonës Shengen”, tha pas takimit Ylva Johansson, Komisionerja Evropiane për punët e brendshme.

“Mendova, në fakt, se do ta kishim vendimin sot. Pra, mendoj se sot është një ditë zhgënjimi”.

Përfundimi negativ, i cili pritej gjerësisht, përfaqëson një disfatë të dhimbshme politike si për Rumaninë ashtu edhe për Bullgarinë, të cilat u bashkuan me Bashkimin Evropian gjashtë vjet përpara Kroacisë.

Komisioni Evropian, i ngarkuar me vlerësimin e kandidaturave për Shengen, ka thënë se të dy vendet janë gati të bëhen pjesë e zonës pa pasaporta që të paktën që nga viti 2011.

Meqenëse pranimi në Shengen kërkon unanimitet, pakica e vogël arriti të bllokojë të gjithë procesin. Debati të enjten zgjati “më shumë se sa pritej”, tha një diplomat i BE-së, duke përshkruar “disa të hidhura në dhomë” pasi rezultati u bë i qartë.

Kundërshtimi i Austrisë, i cili ka befasuar shumë në Bruksel pasi u shfaq vetëm javët e fundit, bazohet në një fluks të ri azilkërkuesish përmes rrugës së Ballkanit Perëndimor.

Kroacisë në fillim të këtij viti iu dha gjithashtu drita e gjelbër për të adoptuar euron dhe për këtë arsye që nga janari 2023 do të jetë anëtare e eurozonës dhe zonës Shengen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here